StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


IDEI NOI pentru cresterea afacerii tale
contabilitate CONTABILITATE

Contabilitatea este stiinta si arta stapanirii afacerilor, in care scop se ocupa cu "masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea și controlul activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, precum și a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice", in care scop "trebuie ss asigure inregistrarea cronologica și sistematica, prelucrarea, publicarea și pastrarea informațiilor cu privire la poziția financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atāst pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti și potentiali, creditorii financiari și comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori"

StiuCum Home » contabilitate » impozite » Impozite si taxe locale

Facilitatile fiscale

Facilitatile fiscale


Scopul facilitatilor fiscale

Daca o politica fiscala este caracterizata prin eficienta sociala si printr-un sistem fiscal construit cu respectarea principiilor fundamentale fiscale, atunci ea nu are nevoie de facilitati fiscale.

In Romania, sistemul fiscal este caracterizat printr-o abundenta de acte normative ce reglementeaza aproximativ 170 de venituri publice, si in acelasi timp, de multe derogari de la regimul special de impunere, reprezentand facilitatile fiscale.

Scopul stabilirii facilitatilor fiscale a fost stabilit fie in mod direct de catre legiuitor prin actul normativ ce a reglementat facilitatea respectiva, fie intentia legiuitorului a putut fi dedusa indirect din contextul ac 515h72f tului normativ prin care se instituia facilitatea respectiva.



Scopurile facilitatilor fiscale referitoare la scutirea sau reducerea de impozite si taxe sunt diferite si cuprind[1]:

dezvoltarea economica a altor zone;

dezvoltarea anumitor activitati economice;

formarea si dezvoltarea anumitor categorii de contribuabili;

masuri cu caracter moral reparatoriu sau cu caracter de protectie a anumitor categorii de persoane defavorizate.

O alta facilitate fiscala este reprezentata de inlesnirile la plata, prin care se urmarestesprijinirea agentilor economici aflati in dificultati de plata in vederea indeplinirii obligatiilor  fiscale.

Tipuri de facilitati fiscale

Facilitatile fiscale se pot clasifica in urmatoarele categorii[2]:

scutiri sau reduceri de impozite si taxe;

pastrarea regimului fiscal initial;

facilitati privind plata impozitelor si taxelor.

Scutirile sau reducerile de impozite si taxe au in vedere diferite impozite si taxe, dintre care cele mai importante sunt: impozitul pe profit, impozitul pe venit, TVA, taxe vamale, impozitele si taxele locale, taxele judiciare de timbru, aceste facilitati fiind prevazute prin legi speciale, altele decat cele ce reglementeaza impozitele si taxele respective.

Pastrarea regimului fiscal initial este o facilitate acordata investitorilor din domeniul minier si petrolier.

Facilitatile sub forma de inlesniri privind plata impozitelor si taxelor se gasesc sub urmatoarele forme[3]:

amanari si esalonari la plata a impozitelor si taxelor, precum si a majorarilor si penalitatilor de intarziere;

reduceri ale cuantumului impozitelor si taxelor in cazul platilor integrale, pana la un anumit termen;

amnistii fiscale privind majorarile de intarziere, acte cu caracter general, aplicabile tuturor agentilor economici sau anumitor agenti economici;

anularea majorarilor de intarziere si esalonarea la plata a impozitelor si taxelor.

Modalitati legale de stabilire a facilitatilor fiscale

Facilitatile fiscale cunosc, de obicei, doua procedee de stabilire.

Facilitatile privind scutiri sau reduceri de impozite si taxe sunt reglementate fie prin actul normativ ce stabileste impozitul sau taxa respectiva, fie prin acte normative separat.

Facilitatile privind inlesnirile la plata au la baza Ordonanta Guvernului nr. 11/1996 privind executarea silita a creantelor bugetare, cu multiplele ei modificari ulterioare, precum si acte normative speciale, indeosebi ordonante si ordonante de urgenta.

Facilitati acordate anumitor categorii de contribuabil persoane fizice

Facilitati acordate persoanelor cu handicap

Adultii cu handicap beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:

scutirea de la plata taxelor vamale pentru introducerea in tara, o data la 8 ani, la alegere, pentru motociclete, motoare sau autoturisme, adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap, precum si de piese de schimb necesare acestora;

scutirea de la plata taxelor de abonament pentru adultii cu handicap grav, detinatori de aparate radio  si televizoare; de aceasta facilitate beneficiaza si persoanele care au in intretinere persoane cu handicap;

Facilitati acordate urmasilor eroilor-martiri din Decembrie 1989

Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea memoriei eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, precum si ranitilor din timpul Revolutiei din Decembrie 1989, pentru detinatorii titlului de "luptator" pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru persoanele care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca, marii mutilati, ranitii si urmasii celor care au decedat ca curare a participarii la lupta pentru Victoria Revolutiei din Decembrie 1989, stabileste o serie de facilitati materiale, iar ca facilitate fiscala: scutirea de plata taxelor si impozitelor pentru cladiri si terenul aferent, pentru autoturisme hycomat, motociclu si abonamente radio-tv.

Facilitati acordate veteranilor si invalizilor de razboi

Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi stabileste conditiile de acordare a calitatii de veteran de razboi si vaduve de razboi, precum si drepturile acordate acestora.

Facilitatile fiscale prevazute de lege sunt urmatoarele:

scutirea de impozite a indemnizatiilor si a rentei lunare, acordate potrivit Legii nr. 44/1997, de impozitul pe salarii si de impozitul pe cladiri, pe terenurile din municipii, orase, comune si alte venituri, exceptand pe acelea care provind din activitati comerciale; aceste scutiri se aplica vaduvelor nerecasatorite ale veteranilor de razboi;

scutiri de taxe pentru sederea in statiuni balneo-climaterice, pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice, de arhitectura si arheologie, precum si de plata abonamentelor de radio-televiziune.

Facilitati acordate persoanelor persecutate din motive politice

Acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la data de 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori prizonieri de razboi, este stabilita prin Decretul nr. 118/1990. Pentru aceste persoane se acorda si o serie de facilitati fiscale, precum:

scutirea de plata impozitelor si taxelor locale;

scutirea de plata taxelor de abonament pentru radio si televiziune.

Aceleasi facilitati fiscale se acorda si persoanelor ce detin calitatea de luptator in rezistenta anticomunista.

Facilitati acordate pentru realizarea locuintelor proprietate personala

Ordonanta Guvernului nr. 19/1994 privind stimularea investitiilor pentru realizarea unor lucrari publice si constructii de locuinte, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 76/2001, pentru persoanele fizice care construiesc locuinte pe vaza de credite, acorda scutirea de plata impozitului pe cladiri timp de 10 ani de la data dobandirii acestora.

Facilitati acordate proprietarilor de terenuri agricole pentru suprafetele afectate de cercetari de arheologie

Proprietarii acestor tipuri de terenuri agricole sunt scutiti de plata impozitului pe terenul agricol pentru suprafetele afectate de cercetarile arheologice pe intreaga durata a desfasurarii acestora.

Facilitati acordate informaticienilor

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 94/2001 pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit, include in categoria veniturilor scutite de impozit veniturile din salarii ca curare a activitatii de creare de programe pentru calculator.




[1] Doru Bajan - "Facilitati fiscale", Editura Economica, Bucuresti 2001

[2] Doru Bajan - "Facilitati fiscale", Editura Economica, Bucuresti 2001

[3] Doru Bajan - "Facilitati fiscale", Editura Economica, Bucuresti 2001



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2025: Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact