StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare īn relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Antecontractul

ANTECONTRACTUL


Notiune. Antecontractul este conventia prin care partile stabilesc conditiile esentiale ale contractului, obligandu-se a-l incheia la o data ulterioara. Majoritatea autori 919f56j lor75, definind antecontractul, se refera la incheierea in viitor » a contractului. Ne permitem a propune sintagma la o data ulterioara pentru ca: pe de o parte, a vorbi de incheierea in viitor a contractului, ni se pare ca obligatia de a face nu este suficient de bine determinata. Or, se stie, obiectul oricarei conventii trebuie sa fie determinat. Pe de alta parte, daca am lasa deschisa posibilitatea ca viitorul contract sa fie incheiat oricand in viitor, s-ar putea sustine ca solutia contravine certitudinii raporturilor juridice. De altfel, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, intalnite in practica, partile au grija de a conveni aceasta data viitoare, tocmai pentru evitarea unor consecinte nedorite. Astfel, daca dreptul creditorului obligatiei de a face este un drept de creanta, ne-am putea intreba de cand incepe sa curga termenul de prescriptie? Mai mult, cat timp produce efecte antecontractul, daca partile n-o spun?


           Particularitatea antecontractului. Motivele pentru care contractul nu se incheie imediat, partile recurgand la formula antecontractului pentru a se asigura reciproc ca el va fi totusi realizat, sunt diverse. De exemplu, vanzarea unui imobil presupune procurarea unor inscrisuri si efectuarea unei documentatii de instrainare, operatii care presupun timp, apoi, pentru ca nu este lamurita situatia juridica a unor bunuri, ceea ce presupune, in prealabil vanzarii, un proces, fie de revendicare, in cazul in care bunul se afla in mainile altei persoane sau chiar iesirea din indiviziune daca bunul face parte dintr-o mostenire. Prin urmare, antecontractul se concretizeaza intr-un acord de vointe privind obiectul contractului si conditiile acestuia, urmand ca incheierea efectiva a acestuia sa fie facuta in viitor, la o data, care de regula, este convenita. El da nastere exclusiv la obligatia de a face contractul.



Antecontractul poate fi, atat bilateral, ambele parti obligandu-se reciproc sa incheie contractul, cat si unilateral, cand doar o parte, debitor al obligatiei de a face, se obliga fata de creditorul aceleasi obligatii sa incheie contractul.


Natura juridica a promisiunii unilaterale de contract. In privinta promisiunii unilaterale de contract a fost exprimata opinia potrivit careia ea este un act juridic complex, sui generis, care nu poate fi incadrata nici in categoria actelor  juridice unilaterale si nici in marea clasa a contractelor . Autorul pleaa de la premiza ca promisiunea unilaterala de contract incorporeaza doua operatiuni juridice conexe: una principala, oferta, act unilateral de vointa, iar cealalta, conventionala, accesorie, in care beneficiarul este creditor al dreptului de optiune fata de promitent. Beneficiarul nu si-a asumat nicio obligatie juridica ci si-a pastrat  intacta libertatea contractuala  de a opta, fie pozitiv, fie negativ, la data prevazuta in promisiunea facuta.


Delimitarea ofertei de antecontract. Intre oferta si antecontract exista o serie deosebiri:  in timp ce oferta poate fi revocata, in conditiile aratate mai sus, antecontractul nu poate fi revocat unilateral ci doar prin  mtuus dissensus; oferta devine caduca prin moartea sau incapacitatea ofertantului, in timp ce antecontractul nu; raspunderea pentru nerespecrarea ofertei este, de lege lata, delictuala, in timp ce raspunderea pentru nerespectarea antecontractului este contractuala ( ex contractu ).



Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact