StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Sanctiunea

Sanctiunea


307. Notiunea de sanctiune. Termenul «sanctiune» este frecvent utilizat in limbajul juridic. Aceasta nu inseamna insa ca sensul sau este totdeauna clar si univoc. Trebuie, mai intai, sa distingem notiunea de sanctiune ca o consecinta a violarii sau a neviolarii regulilor juridice de sanctiunea legii de catre statul suveran. Ele sunt doua notiuni pur si simplu straine una fata de alta. Apoi, sanctiunea trebuie distinsa de constrangere, desi uneori cele doua notiuni sunt utilizate ca sinonime. Constrangerea este utilizarea fortei in serviciul dreptului; ea este doar o consecinta posibila a sanctiunii, caci unele sanctiuni sunt realizate in afara constrangerii. Pe de alta parte, constrangerea este uneori susceptibila de a fi aplicata in lipsa unei sanctiuni.

Termenul «sanctiune» evoca adesea ideea de pedeapsa aplicata unui individ culpabil.



Este cazul dreptului penal. Dar acceptiunea termenului poate fi mai larga: in drept, cand spunem sanctiune, spunem de asemenea realizarea regulii juridice, ca si a prerogativelor consacrate si protejate de ea, ceea ce acopera sfera aplicarii contencioase sau nu a dreptului sau a drepturilor.

Fiecare ramura de drept a dezvoltat un sistem propriu de sanctiuni. Nu este, desigur, obiectul acestei lucrari de a analiza in amanunt toate aceste sisteme. Vom incerca insa o schita de teorie generala a sanctiunii, vom arata pe scurt care sunt tipurile de sanctiuni, pentru ca apoi sa ne referim mai pe larg la sanctiunile de drept civil.





Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact