StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Continutul infractiunii

CONTINUTUL INFRACTIUNII


SECTIUNEA 1

ASPECTE GENERALE


Notiunea de continut al infractiunii

Continutul infractiunii poate fi definit ca totalitatea conditiilor sau elementelor 959g61j prevazute de lege pentru ca fapta sa constituie infractiune.

Notiunea de infractiune si notiunea de continut al infractiunii

Stiinta dreptului penal a elaborat si notiunea de continut generic al infractiunii, care spre deosebire de diferitele continuturi incriminatorii individuale, interesand partea speciala a dreptului penal, este studiata in cadrul partii generale a dreptului penal, referindu-se la cerintele de incriminare necesare tuturor infractiunilor.

Structura continutului infractiunii

a. Prin structura continutului infractiunii se intelege modul in care se organizeaza si se configureaza ca parti ale aceluiasi ansamblu diferitele elemente componente ale continutului infractiunii.

b. In general, elementele de structura - sau altfel spus conditiile de existenta ale infractiunii sunt:

- actul de conduita al unei persoane, atat sub raportul elementelor obiective  cat si subiective;

- valoarea sociala si relatiile corespunzatore acestei valori lezate, deci obiectul infractiunii;



- subiectii actului de conduita, faptuitor si persoana vatamata;

- locul, timpul, modul, mijloacele ori anumite consecinte ale savarsirii infractiunii, care pot aparea, de asemenea, printre conditiile ce particularizeaza si conditioneaza existenta unei fapte penale ori caracterul ei agravat.

4. Clasificarea continuturilor de infractiune

Clasificarea continuturilor de infractiune se poate face fie dupa criteriul structurii(continut juridic sau constitutiv), fie al variantelor in care o fapta este incriminata( continut simplu sau complex), fie in functie de formele infractiunii( continut tipic sau trunchiat, atipic).




SECTIUNEA 2

CONTINUTUL CONSTITUTIV SI RAPORTURILE SALE CU CONTINUTUL JURIDIC AL INFRACTIUNII


Elementele sau cerintele care se refera la conditiile de existenta ale infractiunii la nivelul laturilor sale fundamentale alcatuiesc continutul constitutiv al infractiunii, continut necesar si obligatoriu pentru orice infractiune.

Incluzand totalitatea conditiilor de incriminare ale conduitei interzise - deci ale faptei penale - continutul constitutiv poate coincide cu continutul juridic al unei infractiuni sau poate avea o sfera mai restransa.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2025 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact