StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Inlesnirea evadarii

Inlesnirea evadarii

Notiune. Inlesnirea evadarii inseamna ajutarea in orice mod a unui detinut sa evadeze.

Subiectul activ. Este individualizat in persoana aceluia care are indatorirea de a pazi pe cel care a evadat. In legatura cu subiectul activ calificat, deosebim 2 cerinte esentiale care trebuie sa se realizeze cumulativ: indato 252j99c rirea de a pazi pe cei realmente retinuti sau detinuti trebuie sa fie oficiala, si aceasta indatorire sa existe la momentul savarsirii faptei in raport cu cel care a evadat sau a incercat acest lucru.

Situatia premisa. Este identica cu cea de la evadare. Pt unele variante ale faptei, din situatia premisa face parte si obligatia de paza a faptuitorului in raport cu cel care a evadat, precum si existenta unei retineri, arestari sau condamnari, pt o infractiune prevazuta cu o pedeapsa mai mare de 10 ani pt cel care beneficiaza de inlesm=nirea evadarii.

Continutul constitutiv. Latura obiectiva. Infractiunea se poate realiza fie printr-o actiune cat si printr-o inactiune. Nu exista modalitati normative, de aceea fapta se poate realiza prin orice mijloace. Este necesar ca ajutorul care il da faptuitorul sa fi fost apt pt a facilita evadarea. Rezultatul acestei fapte reprezinta o stare de pericol creat pt buna desfasurare a activitatii organelor de justitie si pt procesul executarii pedepsei cu care justitia penala isi finalizeaza actiunea.


-style: normal'>Latura subiectiva.
Consta la toate variantele in intentie directa sau indirecta. De la aceasta regula exista o singura exceptie: incriminarea aparte a savarsirii faptei din culpa si numai atunci cand este savarsita de o persoana care are o anumita calitate, denota ca restul variantelor infractiunii se savarsesc numai cu intentie chiar si atunci cand fapta se savarseste printr-o inactiune.

Scopul sau mobilul activitatii infractionale sunt irelevante pt calificarea penala a faptei.

Formele infractiunii. Tentativa este incriminata, existenta ei presupune inceperea realizarii actelor de inlesnire si intreruperea lor din motive independente de vointa faptuitorului, mai inainte ca aceste acte sa-si fi dobandit aptitudinea de a ajuta efectiv o evadare. Infractiunea s-a consumata in momentul in acre s-a savarsit fie evadarea, fie tentativa evadarii. Infractiunea nu poate avea forma continuata.

Sanctiuni si agravante. Forma tip a infractiunii se pedepseste cu inchisoare 1-5 ani. Inlesnirea evadarii de catre cel acre avea indatorirea de a pazi pe cel evadat se pedepseste cu inchis 2-7 ani. Inlesnirea evadarii in conditii le art 269 alin 2 se sanctioneaza cu inchis de la 2-8 ani, iar daca subiectul activ este o persoana care avea indatorirea de a pazi pe cel care a evadat, pedepsa este inchisoarea de la 3-10 ani.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2025 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact