StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Mafia camatarilor

Mafia camatarilor

Recent publicata carte trateaza o problema cu care viata cotidiana din Romania, respectiv organele statului roman se confrunta destui de des, si anume, retelele de camatari. Autorul, un jumalist tanar, nascut, in 1976, la Timisoara, unde traieste si lucreaza si astazi, s-a specializat in jumalismul de investigatie, in mod particular pe cazurile de criminalistica, probabil si motivul pentru care metoda sa de lucru se bazeaza pe descoperirea relabel cauza - efect. De-a lungul carierei, a avut ocazia sa cunoasca multi oameni inoce 353g64d nti, dar inselati si care - desi din punct de vedere moral si etic aveau dreptate, iar cazurile lor stameau compasiune si mila - nu si-au putut gasi dreptatea in fata legii. Convorbirile cu acestia stau la baza cartii si permit, con­form opiniei autorului exprimate din introducere, identificarea a doua tipuri de camatari cu moduri diferite de operare.

Din primul tip fac parte acele figuri putemice ale lumii interlope care recurg prepon-derent la folosirea violentei, intimidarii si santajului. Pentru ei, legea si actui sens nu conteaza. Acesti camatari sunt constienti ca debitorii lor nu vor indrazni sa ii insele (ori sa ii reclame), de teama consecintelor fizice.

Celalalt tip de camatari desfasoara activitati similare, dar prin alte mijioace, fiind astfel cunoscuti si sub denumirea de mafia apartamentelor, deoarece, in general, solicita locuintele ca garantie de la debitori. Comportamentui acestor camatari este, eel mai adesea, impecabil. Sunt educati si manierati. Toate actiunile lor au la baza documente oficiale, legale, semnate de victimele lor de bunavoie si chiar din proprie initiativa, in majoritatea cazurilor. Aceste acte, care creeaza imaginea legalitatii prin formularea lor corecta si precisa, aparent, dau, si datorita ratei mici a dobanzii de platit, un fals sentiment de securitate datomicilor.

Dar, cand se apropie data platii ultimei rate, creditorul devine de negasit. El reapare doar dupa un interval de timp in care dobanda a devenit exorbitanta din cauza penalizarilor. Debitorul, care il cautase anterior pentru a-si plati datoria, nu mai are cum sa o achite. in acest moment, creditorul jovial devine nemilos, agresiv, dar in limitele legii, si preia locuinta datomicului, fara a se putea interveni in favoarea acestuia, tocmai datorita actului semnat de debitor. Simpatia simtita fata de datomic, dispretui fata de camatar nu il pot salva pe datomic, care isi pierde locuinta. Lucrarea pune accent pe acest al doilea tip de camatari, nu atat printr-o analiza detaliata a lui, cat, cu precadere, prin prezentarea unor cazuri concrete.

Metoda de cercetare preferata a autorului este interviul, ancheta orala (ca urmare, lipsesc ,,notele de subsol'). Ea ii permite sa isi puna in valoarea bogata experienta jumalistica, in pofida varstei. Cei intervievati, prezentati cu numele lor reale, sunt mai ales victimele, dar sunt chestionati si unii camatari, precum si oameni care au legatura cu fenomenul.



Cazurile prezentate sunt din Timisoara, dar, pe baza lor, sunt exprimate reflecta asupra situatiei de la scara Romaniei, intre cele doua planuri,

particular (Timisoara) si general (Romania) fund realizate, in mod constant, comparatii. Una din concluziile generale, prezenta ca un laitmotiv pe parcursul cartii, este imposibilitatea realizarii excrocheriilor fara ajutorul unor oficiali corupti (notarii publici, care oficializeaza contractele, avocatii, politistii, care reprezinta intercsele camatarilor si ii protejeaza la nevoie, judecatorii care, tinand cont doar de litera si nu de spiritui legii, dau sentinte in favoarea creditorilor, si executorii judecatoresti care incheie procesul de inselaciune prin executari silite).

Cartea devine extrem de actuala prin nominalizarea acestor oficiali corupti, din Timisoara, numele lor fiind prezente practic in toate cazurile infatuate de Malin Bot si astfel folosite ca un argument pentru vinovatia acestora. in consecinta, cartea poate fi deopotriva utila (un ghid al persoanelor la care timisorenii, oameni de afaceri cu interese in oras, ar trebui sa fie atente) si riscanta (datorita riscurilor personale asu-mate de autor, atat in cazul vinovatiei certe a acestor persoane, cat si in eel al nedove-dirii vinovatiei lor). Totusi, cartea pune accent mai mult pe dimensiunea umana a feno-menului, decat pe latura sa practica, procedurala. 0 prezentare miscatoare este facuta unei familii evacuate din casa, in seara de Craciun, de catre executorul judecatoresc, sprijinit de fortele speciale ale politiei si de catre garzile de corp ale camatarului.

In ansamblul ei, cartea, nestructurata precum o lucrare stiintifica este departe de a fi o analiza completa a fenomenului, sub raport juridic, economic, social, istoric sau chiar jumalistic. 0 completare binevenita ar fi fost o anexa documentara care sa ilustreze cazurile, sa intareasca prezentarea lor.

Totodata, ar fi fost util un capitol de analiza sociologies, realizata in maniera interdis-ciplinara, pe baza unor teme cum ar fi background-t social si familial al camatarilor ori eventualele vicii si slabiciuni ale sistemului judiciar ce permit aparitia si inlesnesc reusita acestor inselaciuni. Pe de alta parte, scopul cartii este, in primul rand, de a prezenta, intr-o maniera accesibila, un fenomen periculos, suficient de raspandit si de coddian, poate una din cauzele pentru care cartea ar ramas mca fara ecou, cazurile infatisate fiind ,,normale'.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2025 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact