StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept penal

Perchezitia corporala

Perchezitia corporala


Perchezitia corporala este destinata cautarii de obiecte si de inscrisuri aflate asupra unei persoane.

Perchezitia corporala datorita particularitatilor sale specifice este impartita conventional : perchezitia imbracamintei si perchezitia corpului.  Nu suntem de acord cu delimitarea data din punct de vedere procesual penal deoarece in Codul de procedura penala art. 119 CPP sunt prevazute normele procesual penale despre examinarea corporala care reprezinta cercetarea 353d38d corpului persoanei pentru a constata daca pe corpul acestora exista urme ale infractiunii sau semne particulare, in cazul in care pentru acesta nu este necesara o expertiza medico - legala. Astfel normele procesuale delimiteaza examinarea corporala si perchezitia corporala.



La randul sau in art. 130 este prevazut ca in cazurile in care exista temeiuri de a efectua perchezitia in incaperi, reprezentantul organului de urmarire penala poate extrage obiecte si documente ce au importanta pentru cauza penala care afla in hainele, in lucrurile sau pe corpul persoanei la care se efectueaza aceste actiuni de urmarire penala.

Perchezitia corporala se poate efectua fara intocmirea ordonantei despre aceasta si fara autorizarea judecatorului de instructie in urmatoarele cazuri:

la retinerea banuitului, invinuitului, inculpatului;

la aplicarea fata de invinuit a masurii preventive de arestare;

in cazul in care exista suficiente temeiuri de a presupune ca persoana prezenta in incaperea unde se efectueaza perchezitia poate purta asupra sa documente sau alte obiecte care pot avea importanta probatorie in cauza penala.

Reiesind din cele expuse mai sus examinarea corporala reprezinta cercetarea corpului persoanei pentru constarea existentei unor urme ale infractiunii sau semne particulare, iar perchezitia corporala reprezinta extragerea documentelor, obiectelor ce au importanta pentru cauza penala cercetata care se afla in hainele, in lucrurile sau pe corpul persoanei.[56,pag.217]

Perchezitia persoanei cuprind, corpul, vestimentatia si obiectele purtate de persoana respectiva asupra sa, cum sunt, spre exemplu, poseta, portofelul valiza, sacosa etc, dar si mijloacelor de transport in posesia carora persoana respectiva se afla la momentul dispunerii perchezitiei.

Perchezitia persoanei se face prin cautarea obiectelor si a urmelor pe corpul omului si in interiorul imbracamintei. [57,pag.165]

In situatiile cand se cunoaste din timp persoana ce urmeaza a fi perchezitionata, locurile si timpul in care isi desfasoara activitatea infractionala, obiectele si mijloacele de care se foloseste, natura bunurilor ori valorilor pe care le are asupra sa, persoanele cu care colaboreaza, organul de urmarire penala pregateste din timp perchezitionarea ei. Astfel, mobilizeaza persoanele care sa participe la perchezitie, ca martori asistenti sau prin activitati pentru a preveni disparitia persoanei in cauza un eventual atac din partea sa, ascunderea obiectelor sau valorilor cautate.[58,pag.166] Dar, cum asemenea perchezitii, de cele mai multe ori, se fac fara pregatiri prealabile, in cazuri de retineri, arestari, din timp cele necesare pentru buna lor desfasurare, atat in privinta persoanelor participante, cit si a mijloacelor tehnice corespunzatoare. Deci, in cele mai fericite situatii, pregatirea pentru perchezitia persoanei se face intr-un timp foarte scurt. Cu toate acestea, intreaga desfasurare a perchezitiei de acest fel nu trebuie sa lezeze drepturile persoanei, viata intima, pudoarea sa, sa nu-i pateze reputatia. De aceea, totdeauna perchezitia persoanei se va face prin respectarea normelor procedurale privitoare la drepturile persoanei, de catre persoanei de acelasi sex cu cea perchezitionata, cu deosebita atentie si tinuta sobra fata de bunurile de utilitate personala, mai ales cand este vorba despre cel de imbracaminte intima.

Cand se cauta obiecte sau valori determinate, cu anumita destinatie, inainte de perchezitionare, persoanei in cauza i se cere sa le predea. Daca refuza sau pretinde ca nu le are asupra sa, se procedeaza la cautarea lor. Insa, cand obiecte sau valorile cautate sunt foarte variate ca natura si destinatie, precum si nedeterminate in privinta numarului lor, cum se intampla in cazurile unor multe infractiuni de furt, se poate ca perchezitia sa nu fie precedata de aceasta cere, cu precizarea obiectelor ori valorilor in cauza, deoarece s-ar crea posibilitatea infractorului sa predea numai o parte din ele si celelalte sa ramana in posesia sa.

Perchezitia corporala se poate efectua fara intocmirea ordonantei despre aceasta si fara autorizarea judecatorului de instructie in urmatoarele cazuri:

la retinerea banuitului, invinuitului, inculpatului;

la aplicarea fata de invinuit a masurii preventive de arestare;

in cazul in care exista suficiente temeiuri de a presupune ca persoana prezenta in incaperea unde se efectueaza perchezitia poate purta asupra sa documente sau alte obiecte care pot avea importanta probatorie in cauza penala.

Perchezitia corporala se desfasoara in doua faze, la fel ca si cea a incaperilor si a locurilor deschise. Prima evolueaza de obicei, la locul unde persoana este surprinsa, a doua - la sediul organului de urmarire penala.

Perchezitia preliminara urmareste, pe de o parte, deposedarea persoanei perchezitionate de obiectele, cu ajutorul carora ar putea opune rezistenta sau chiar ataca organul de urmarire, adica dezarmarea sa, iar, pe de alta partea, descoperirea si ridicarea obiectelor pe care aceasta le -ar putea pe parcurs arunca sau distruge. Se vor lua cele mai riguroase masuri de prevenire a unor eventuale incercari de a se sustrage de la perchezitie. Perchezitionarea la aceasta faza consta in cercetarea prin palpare a imbracamintei si incaltamintei persoanei suspectate.

La a doua faza se cerceteaza in parte fiecare piesa de imbracaminte si incaltaminte, corpul celui perchezitionat, precum si obiectele purtate asupra sa. Cautarea se face prin palpare ferma si prin strangerea portiunilor de imbracaminte mai groase sau pin sondare cu acul. In vederea unui control amanuntit, imbracamintea poate fi scoasa de pe corpul persoanei.

Cercetarea corpului persoanei perchezitionate se efectueaza de catre o persoana de acelasi sex si de obicei, cu concursul medicului. Ea cuprinde regiunile si organele ce pot fi purtatoare de urma ale infractiunii (pielea) sau pot servi ca ascunzatori (parul, orificiile naturale).[59,pag.218]

Perchezitia corporala se efectueaza de reprezentantul organului de urmarire penala, dupa caz, cu participarea specialistului de acelasi sex cu persoana perchezitionata. Dispunerea perchezitiei se efectueaza printr-o ordonanta a organului de urmarire penala (cu exceptia cazurilor mentionate mai sus) si autorizata de judecatorul de instructie.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2025 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact