StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
glosar GLOSAR

Glosar de termeni - nu stii ce inseamna unii termeni financiari, juridici, econimici sau din domeniul managementului companiilor? In aceasta sectiune ne straduim sa oferim raspunsuri la astfel de intrebari

StiuCum Home » GLOSAR » economie

Politica monetara

Politica  monetara

Exista o singura poitica monetara aferenta zonei Euro. Aceea a Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC, cuprinzand Banca Centrala Europeana si bancile centrale ale statelor membre). Obiectivul principal al SEBC este stabilitatea preturilor, obiectiv de altfel inscris in Tratatul Uniunii - Art. 105 din Tratat, prgrf.1, cu referire si la Art.2, referitor la obiectivele Uniunii.

Principiul "nici interdictie & nici obligatie" (legat de perioada de tranzitie la moneda unica: 1 Ianuarie, 1999 - 1 Ianuarie, 2002). Era principiul non-impunerii monedei Euro, iar diriguitorii procesului se fereau in mod cat se poate de deschis de orice pozitie fatisa de forta.

  • In contractele economice (urmand a fi) incheiate, tranzactia nu se efectua in Euro la initiativa unei singure parti


  • Se facea, apoi, distinctia intre contractele deja incheiate (existente) si cele in curs sau urmand a fi incheiate. Cele existente isi schimbau moneda de tranzactie cel mai  tarziu la 1 Ianuarie, 2002. Cele noi se bucurau de libertatea alegerii monedei de tranzactie pana la aceeasi data.
  • In particular, si salariile puteau fi varsate in moneda nationala pana la aceeasi data.

Serviciile publice puteau fi tranzactionate si platite tot in moneda nationala pana la 1 Ianuarie, 2002, daca reglementarile nationale prevedeau, intre timp, altfel.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact