StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul intreprinderii

Comertul electronic

COMERTUL ELECTRONIC

In conditiile inlocuirii treptate a tranzactiilor de tip traditional cu tehnologii moderne informatizate, comertul electronic cunoaste o amploare deosebita.

Intr-o acceptiune restransa, comertul electronic poate fi definit ca fiind ansamblul schimburilor electronice legate de activitatile comerciale.

Intr-o acceptiune mai larga, constituie un concept integrativ ce incorporeaza o gama 727j94h larga de servicii suport pentru afaceri (posta electronica, sisteme interorganizatii, sisteme suport pentru comertul cu marfuri si servicii, sisteme suport pentru preluare de comenzi, logistica si tranzactii, sisteme de raportare statistica si informatii pentru management).



In timp ce tot mai multe persoane particulare se conecteaza la internet, intreprinderile au inteles deja pe deplin utilitatea retelei mondiale pentru optimizarea relatiilor lor cu partenerii de afaceri: furnizori, clienti, intermediari sau firme de logistica.

Acest domeniu de activitate a fost denumit 'business to business' (comert intre intreprinderi sau 'B2B') spre deosebire de 'business to consumer' adica vanzarea catre populatie sau 'B2C'.

Dupa estimarile bancii Goldman Sachs cifra de afaceri a sectorului va atinge 1500 miliarde de dolari in SUA la nivelul anului 2004.

Internetul a provocat o adevarata revolutie in domeniul comunicatiilor. Astfel,   in prezent, majoritatea activitatilor noastre zilnice - distractie, invatamant, stiri, tranzactii financiare, comert si comunicatii - se desfasoara prin intermediul sistemelor de comunicatii.

Conceptual, Internetul reprezinta o larga colectie de retele sau o retea de retele. Astfel, Internetul constituie afilierea a zeci de retele private, comerciale, academice si guvernamentale existente in numeroase tari ale globului si creeaza o lume virtuala prin intermediul careia se pot comunica si schimba informatii cu mare rapiditate.


Daca prima aplicatie dezvoltata in Statele Unite avea forma unei 'platforme de cumparare' pentru produse care nu intrau direct in procesele de fabricatie (furnituri de birou sau bilete de avion - de exemplu), in prezent au devenit operationale sisteme (platforme) de cumparare pentru aprovizionarea cu componente productive.

Ele functioneaza dupa principiul licitatiilor aplicat insa la scara planetara. Cumparatorul lanseaza in retea specificatiile tehnice ale produselor pe care le cauta, cantitatea si data livrarii solicitate. Furnizorii conectati la 'platforma' transmit ofertele lor detaliate.

Obiectivul considerat perfect realizabil il constituie reducerea cu 20 - 30% a costurilor de aprovizionare odata cu scurtarea termenelor de livrare cu 60%.

Crearea unor 'comunitati de afaceri virtuale' care reunesc furnizorii, producatorii si clientii acestora isi propune eliminarea standardizarii produselor (clientul va putea beneficia exact de produsul dorit) si disparitia stocurilor.

Urmand exemplul constructorilor de automobile, cel mai mare grup de distributie francez - Carrefour s-a aliat cu lantul de magazine nord-american Sears & Roebuck pentru a construi impreuna o platforma de aprovizionare.

Aceasta alianta in valoare de mai multe miliarde de dolari, o adevarata piata mondiala de cumparare (GlobalNetXchange), va permite reducerea semnificativa a costurilor de aprovizionare si cresterea eficientei logistice a celor doua firme.

Prezentarea avantajelor conferite de comertul electronic trebuie facuta in dublu sens. Astfel, din punct de vedere al cumparatorului principalul avantaj il reprezinta economisirea timpului necesar tranzactiei, in timp ce din punct de vedere al firmelor ce utilizeaza acest tip de comert, se disting urmatoarele avantaje:

cresterea substantiala a vitezei de comunicare;
sporirea considerabila a eficientei;
reducerea unor costuri (cu posta, mesageria, cu corespondenta in general);
consolidarea relatiilor cu partenerii de afaceri: furnizori si clienti;
extinderea capacitatii de atragere a noi clienti;
modalitate rapida si comoda de furnizare a informatiilor despre o firma si produsele sale prin intermediul unor site-uri web;
existenta unor canale alternative de vanzare.

Sistemul de comert electronic include o gama ampla de tehnologii, dintre care mentionam:

Edi (electronic data interchange);

posta electronica (e-mail - echivalentul electronic al unui oficiu postal);

mesageria X.400;

reteaua de pagini web (reprezinta un serviciu interactiv propus de Internet);

intranetul (reteaua interna a unei intreprinderi care utilizeaza tehnologiile Internet);

extranetul (retea care functioneaza dupa principiul Internetului si asigura schimbul electronic de informatii cu colaboratorii firmei).

Tipuri de comert electronic: Corespunzator diferitelor aplicatii pe Internet ce se constituie in forme concrete de manifestare a comertului electronic, dintre cele mai raspandite modalitati de afaceri ale acestei forme de comert mentionam:

-magazinul electronic (e-shop); -aprovizionarea electronica (e-procurement); -magazinul universal electronic (e-mall); -piata unui tert (3rd party marketplace); -comunitati virtuale (virtual communities); -furnizor de servicii cu valoare pentru canalele de comert electronice (value chain services provider); -platforme de colaborare (aprovizionare); -brokeraj de informatii si alte servicii.

Desi comertul electronic implica o sfera larga de relatii inter-intreprinderi, intre intreprinderi si administratii publice, intre firme si consumatori individuali, in prezent asistam la un impact tot mai intens al sau asupra comertului cu amanuntul. Comertul electronic se poate realiza prin intermediul unor magazine virtuale, care pot fi vizitate intr-un timp scurt de un numar ridicat de consumatori.

Prin intermediul comertului electronic cu populatia poate fi comercializata o gama ampla de produse si servicii. Ele se structureaza in trei mari categorii: produse IT, servicii de afaceri si servicii 'travel'.

Din categoria produselor tangibile mentionam echipamentele hardware si software, obiectele de arta, cartile, produsele alimentare, ceasurile, in timp ce in sfera produselor intangibile se includ muzica, jocuri, casete video.

Chiar daca in principal motivatiile cumpararii prin intermediul comertului electronic nu difera in mod esential de comertul clasic, motivatia explorarii mijloacelor specifice comertului electronic ramane pentru o categorie larga de consumatori individuali curiozitatea. In ce priveste structura principalilor utilizatori, acestia se incadreaza intre 17 - 45 de ani, si dispun de venituri relativ ridicate. Totodata, clientii 'on line' nu sunt in mod deosebit sensibili la pret si sunt constituiti in mod prioritar de barbati.

In domeniul distributiei bunurilor de consum, avantajele utilizarii Internetului sunt, in esenta, urmatoarele:

-extinderea clientelei; -eliminarea cheltuielilor antrenate de editarea unor publicatii de tipul cataloagelor sau anuarelor utilizate de alte forme de comert; -transmiterea informatiilor independent de decalajul fuselor orare; -costuri reduse pentru telecomunicatii; -prelucrarea mai rapida a comenzilor; -orientarea serviciilor catre clienti, -optimizarea ansamblului circuitelor de distributie; -acces la un volum de informatii sporit, actualizate si de origine mondiala; -posibilitati rapide de comparare a ofertelor si preturilor; -datorita datelor colectate cu privire la clienti pot fi identificate nevoile si personalizate ofertele.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact