StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul carierei

Definirea conceptului

Definirea conceptului

Intelesul popular al termenului de cariera este asociat cu ideea de miscare ascendenta sau de avansare a unei persoane intr-un anumit domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obtine mai multi bani, mai 353i85d buna responsabilitate sau de a dobandi mai mult prestigiu si mai multa putere.

O cariera se refera la situatii diferite pentru oameni diferiti.

Prin cariera se intelege "atat succesiunea evolutiva de activitati profesionale si pozitii ocupate intr-o organizatie, pe care le atinge o persoana, cat si atitudinile, cunostintele si competentele dezvoltate de-a lungul timpului".

Din momentul in care o persoana accepta un post in cadrul unei organizatii incepe cariera acelui angajat in firma respectiva. Ea poate dura cateva zile sau se poate prelungi pentru multi ani. Cariera poate continua pe aceeasi pozitie sau poate fi marcata de treceri succesive pe diverse trepte din ierarhia organizatiei, in functie de capacitatea angajatului si de oportunitatile ce ii sunt oferite.

Conceptul de cariera este clar legat de munca, acesta trebuie sa fie suficient de larg, pentru a include nu numai experienta muncii, ci si modul de viata sau conditiile de trai, deoarece viata extraprofesionala a unei persoane joaca un rol deosebit in cadrul carierei.

Indivizii sunt, de obicei, dornici sa-si dezvolte cariere care tin cont atat de nevoile personale si familiale, cat si de carierele partenerilor sau de calitatea vietii.

Impactul asupra vietii de familie a devenit un factor critic in alegerea slujbei, mult mai important decat salariul.


Potrivit literaturii de specialitate, conceptul de cariera are mai multe intelesuri:

Cariera = avansare. Aceasta viziune a carierei presupune mobilitate, de obicei ascensiunea intr-o organizatie sau in ierarhia profesionala.



Cariera = profesie. Potrivit acestui punct de vedere, anumite ocupatii constituie o cariera (manageri, profesionisti, militari) in timp ce alte ocupatii sunt gandite ca "posturi" (ospatari, muncitori necalificati sau vanzatori).

Cariera = succesiunea de posturi de-a lungul vietii. In aceasta viziune cariera reprezinta istoria unor posturi individuale.

Cariera = serie de roluri de-a lungul vietii legate de experienta. Aceasta este o abordare subiectiva care se concentreaza asupra istoriei unei experiente de munca ce poate cuprinde propriile conceptii, aspiratii, succese, insuccese etc.

Cariera = percepere individuala a succesiunii de atitudini si comportamente, asociata cu experientele si activitatile de munca de-a lungul vietii personale. Aceasta definitie are in vedere atat aspectele subiective (experiente, roluri), cat si pe cele obiective (atitudini si comportamente pe posturi) care pot sa apara de-a lungul vietii active a unei persoane, fara a face vreo referire la ceea ce inseamna avansarea persoanei respective.

Cariera = cadrul dinamic in care o persoana iti percepe viata in intregul ei si interpreteaza semnificatia diferitelor calitati personale, actiuni si lucruri care i s-au intamplat. Prin urmare, numerosi specialisti in domeniu incearca o distinctie intre cariera obiectiva, care are la baza dezvoltarea personalului si in consecinta, sansele de promovare ale acestuia si cariera subiectiva care are in vedere perceperea de sine si rolul muncii in viata proprie a fiecarui individ.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact