StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » MANAGEMENT » managementul carierei

Etapele carierei

Etapele carierei

Intelegerea dinamicii carierei sau a ciclului acesteia implica printre altele, luarea in considerare a stadiilor carierei sau a fazelor de dezvoltare a acesteia de-a lungul vietii unui individ.

De asemenea, intelegerea managemen 414j94e tului carierei presupune nu numai intelegerea stadiilor carierei, ci si intelegerea stadiilor vietii, deoarece indivizii trec prin stadiile carierei la fel cum trec prin stadiile vietii iar interdependenta acestora este deosebit de importanta.. Aceasta cu atat mai mult cu cat fiecare etapa din cariera, respectiv fiecare perioada de experiente similare, duce la un nivel superior de intelegere de sine ca urmare a succesului sau insuccesului, iar fiecare experienta de viata modifica atat aspiratiile, preferintele si dorintele individului privind cariera cat si comportamentul acestuia. Prin urmare, oamenii si carierele lor ca si vietile sunt dinamice, evolueaza si se schimba.


Stadiul 1. Explorare

In acest stadiu, care este un timp al descoperirii si optiunii, individul exploreaza diverse alternative ocupationale, o varietate larga de posturi sau activitati, incearca sa le inteleaga si sa le compare cu propriile interese, aspiratii, preferinte, dorinte si posibilitati, precum si cu propriul sistem de valori.

Pe durata acestui stadiu:

indivizii incearca sa se adapteze posturilor avute in vedere, care pot fi acceptate sau respinse;

dobandesc noi cunostinte si deprinderi;

dezvolta atat imaginea de sine, cat si imaginea asupra posturilor;

capacitatea de a alege un anumit post se dezvolta treptat

Din acest punct de vedere, alegerea unei organizatii sau a unui post, presupun:

a)    o autoevaluare cat mai realista a propriilor posibilitati;

b)    o evaluare adecvata a oportunitatilor oferite de organizatie;

In aceasta perioada:

individul isi descopera identitatea;

isi completeaza educatia;

isi dezvolta sistemul de valori;

ia decizii educationale bazate pe informatii cat mai realiste privind alternativele ocupationale.

Prin urmare, problema-cheie in acest stadiu este concordanta intre posibilitatile, slabiciunile, valorile si stilul de viata si de munca dorit de un individ si cerintele si avantajele unui nivel ocupational sau ale unui post. Aceasta inseamna ca optiunea pentru rolul ocupational este, in multe cazuri, un element major al acestui stadiu.



Dificultatile ce pot aparea in acest stadiu este aceea ca noul angajat se simte putin nesigur in legatura cu:

a)    abilitatile si capacitatile sale nepuse la incercare;

b)    lipsa constiintei de sine;

c)     intelegerea de sine care nu permite angajatului respectiv sa-si identifice propriile interese, preferinte sau capacitati.

In acest stadiu, individul se preocupa, de asemenea, de identificarea sau gasirea unui post permanent, ceea ce duce la cel de-al doilea stadiu al carierei.


Stadiul 2. Stabilire



Acest stadiu reprezinta cea mai importanta perioada a vietii active.

In acest stadiu al carierei are loc:

procesul acceptarii unei anumite organizatii;

angajarea intr-un anumit post;

integrarea in organizatia respectiva.

Angajatii

dobandesc experiente noi in munca;

celor cu potential corespunzator li se asigura oportunitati de promovare;

trec de la relatia de dependenta caracteristica stadiului de exploatare la o activitate independenta, deoarece si-au demonstrat competenta intr-un anumit domeniu.

Pe durata acestui stadiu, atat organizatia cat si angajatii isi propun sa cunoasca oportunitatile de care dispun. De aceea, in unele cazuri, in aceasta perioada se testeaza in continuare capacitatile si aptitudinile pentru a se constata in ce masura acestea corespund alegerii ocupationale initiale sau sunt necesare unele schimbari. Daca perspectivele nu sunt promitatoare, indivizii pot parasi organizatia, pot fi concediati sau se pot adresa diferitelor surse de putere pentru a se proteja in cazul unui tratament incorect sau nedrept.


Stadiul 3. Mijlocul carierei

Este stadiul carierei in care

oamenii se concentreaza pe avansarea spre obiectivele cheie ale carierelor lor;

se asteapta sa se treaca la situatia celui ce invata la statutul omului de actiune;

perioada in care oamenii fac adesea o evaluare a succeselor sau a realizarilor obtinute, eliminand acele obiective pe care le recunosc ca fiind nerealiste;

oamenii realizeaza sau constientizeaza in general importanta muncii si carierei lor;

pregatesc, totodata, optiunile finalului de cariera.


Stadiul 4. Eliberare

Dupa un mijloc de cariera cu o dezvoltare mai mult sau mai putin rapida, multi oameni prefera:

o crestere mai lenta;

o viata mai putin organizata;

un ritm mai putin impus sau chiar o stagnare.


Durata stadiilor carierei variaza de la individ la individ insa majoritatea oamenilor trec in general prin aceleasi stadii.

Deoarece fiecare stadiu al carierei contine numeroase aspecte sau unele oportunitati si constrangeri, cunoasterea si intelegerea cat mai deplina ale acestora au cel putin urmatoarele avantaje:

Permit organizatiei sa desfasoare o activitate mult mai eficienta in ceea ce priveste planificarea si dezvoltarea carierei;


Incurajeaza individul sa se autoevalueze, sa se autoorienteze, sa-si conduca singur cariera sau sa aiba un rol mai activ in planificarea si dezvoltarea carierei sale, ceea ce duce la cresterea responsabilitatii individului si la imbunatatirea performantei acestuia.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact