StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Crede in EFICIENTA TA
management MANAGEMENT

Termenul Management a fost definit de catre Mary Follet prin expresia "arta de a infaptui ceva impreuna cu alti oameni". Diferite informatii care te vor ajuta din domeniul managerial: Managementul Performantei, Functii ale managementului, in cariera, financiar.

StiuCum Home » management » managementul financiar » Politica financiara

Deciziile financiare

S-a adoptat in general, sub conceptul de decizie financiara, orice arbitraj intre detinerea unei sume de moneda sau detinerea unui activ (fizic sau financiar), fnsa, conform naturii acestui activ, si conform cadrului de realizare a alegerii, decizia va fi de natura fundamental diferita.
fntreprinzatorul schimba moneda contra activ fizic pentru a-si putea desfasura activitatea economica, obiectivul fiind performanta economica. Cel care economiseste subscrie la crearea sau la cresterea capitalului unei intreprinderi, participand la un arbitraj diferit, schimband moneda contra activ financiar cautand un profit, fie sub forma de dividend, fie sub forma de dobanda. Cele doua arbitraje (decizii) pot fi incompatibile. Exigentele institorului pot deni pentru intreprinzator o constrangere, pe care acesta va incerca s-o satisfaca diminuand costul "constrangerii".
Decizia financiara se ia in confruntarea intreprinderii cu piata financiara si de credit, piata din ce in ce mai "in-Stitutionalizata", iar sanctionarea politicii intreprinderii care Ignora obiectile specifice piatelor financiare se traduce, in primul rand, prin cresterea riscului financiar al acesteia.
Dupa cum am spus, in general se considera decizia de Instire ca decizia fundamentala a intreprinderii. Aceasta optica este relativa, fiind oarecum valabila in cazul intreprinderii noi, care se constituie, fn celelalte cazuri, institia nu mai are aceeasi importanta, fiecare institie in parte nu mai constituie pentru intreprindere un pariu pe existenta sa, sau cel putin pe independenta sa. Foarte adesea institia, intr-o intreprindere matura, are un rol aditional, chiar marginal.
Mai jos este prezentat modul cum institia si finantarea modifica capitalul economic si capitalul financiar al intreprinderii, care sunt "fructele" acumulate dupa creatia sa.


ura nr.36
Activ Efectul deciziei Pasiv


Capitalul economic volum capitalul financiar
Lichiditatea structura exigibilitatea
Mobilitatea/divizibili-tatea flexibilitate capacitatea de indatorare
Riscul activitatii economice risc risc financiar


Renilitatea activului renilitatea
diferentiala costul finantarii
Decizia de institie nu bulrseaza situatia intreprinderii, ci o succesiune de decizii de institii pot influenta, in mod progresiv, orientarea intreprinderii. Mai mult, modificarile induse pot fi temporare. Fenomenele inertiale joaca un rol important. Efectul renilitatii diferentiale generat de efectul indatorarii nu este decat unul din aspectele pe care intreprinderea trebuie sa le ia in considerare in momentul deciziei. Analiza financiara traditionala a pus accentul pe renilitate. Posibilitatea pe care o are intreprinderea de a se adapta, mai usor sau mai greu, la o modificare a mediului, depinde atat de structura activului sau, cat si de capacitatea de indatorare a acesteia.
Gestiunea intreprinderii poate fi analizata ca gestiunea unui portofoliu de acti, viitorul ei depinzand de structura si eficacitatea acestui portofoliu la un moment dat, dar mai ales de adaptarea progresiva a compozitiei portofoliului la evolutia mediului.
Confruntarea, datorita careia intreprinderea constituie "inima" evolutiei economiei contemporane, si anume confruntarea dintre economisire si instire, evidentiaza o schema de comportament financiar foarte complicata la nilul intreprinderii. Cele doua constrangeri financiare, a echilibrului si a renilitatii, raman fundamentale, insa conditia realizarii lor presupune luarea in considerare a ansamblurilor elementelor mediului, in particular, a mediului financiar, in cadrul caruia intreprinderea este un partener de dialog, alaturi de stat, banci, institutii financiare nebancare, sindicate, salariati, comunitati locale etc.


Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact