StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Masurile asiguratorii

MASURILE ASIGURATORII


Sunt acele mijloace puse de lege la diapozitia partii interesate prin care aceasta are posibilitatea de a solicita instantei luarea masurilor de indispunere si conservare de natura sa impiedeice cealalta parte sa distruga sau sa instraineze bunul care face obiectul 545e46f litigiului sau cand datoreaza o suma de bani sa-si diminueze patrimoniul.

Aceste masuri sunt -sechestrul judiciar

-sechestrul asigurator

-poprirea asiguratorie


1.Sechestrul judiciar

Presupune numirea de catre instanta a unei persoane careia sa i se incredinteze spre pastrare si administrare pe timpul procesului bunul care face obiectul 545e46f litigiului.O asemenea masura se poate lua la cererea partilor interesate ori de cate ori exista un proces asupra proprietatii sau posesiei unui bun mobil sau imobil,asupra administrarii sau folosirii unui bun comun.

Se poate infiinta sechestrul judiciar,chiar daca nu exista un proces,daca

a)-asupra unui bun pe care debitorul il ofera pentru liberarea sa

b)-asupra unui bun cu privire la care cel interesat are motive temeinice sa se teama ca va fi distrus,sustras de posesorul actual

c)-asupra unor bunuri mobile ce alcatuiesc garantia creditorului cand acesta invedereaza instanta asupra insolvabilitatii debitorului sau cand exista motive temeinice sa se banuiasca faptul ca debitorul ar fugi.

Cererea se solutioneaza cu citarea partilor ,de urgenta in sedinta publica si contradictorie,fiind de competenta instantei sa solutionaze cererea principala.Instanta va putea obliga reclamantul ca odata cu cererea de sechestru sa depuna si o cautiune.

Instanta se pronunta printr-o incheiere ce paote fi atacata cu recurs,in 5 zile de la afisare.daca cererea este admisa,instanta va stabili persoana careia I se incredinteaza bunul,care poate fi chiar detinatorul bunului,iar daca partile nu se inteleg,o terta persoana,desmnata de instanta care sa nu aiba interes in cauza.

Persoana desemnata are calitatea de depozitar,avand dreptul de a face acte de conservare si de administrare a bunului,de a sta in judecata in numele partilor litigante cu privire la bunul sechestrat,de a incasa orice venituri si de a incasa venituri curente.

Depozitoarul trebuie sa se ingrijeasca de bun ca un adevarat proprietar fiind indreptatit pentru munca depusa la plata unei remuneratii,care nu poate depasi 10% din venitul net annual al bunului,stabilit de instanta.

Sechestrul judiciar inceteaza odata cu ramanerea definitva a hotararii pronuntate asupra fondului cauzei,cand bunul va fi predat partii care a castigat procesul.Masura mai poate inceta prin desfiintarea ei de catre instanta,prin demisie,inlocuirea celui caruia i s-a lasat bunul.



2.Sechestrul asigurator

Consta in indisponibilizarea unor bunuri mobile sau imiobile ale paratului debitor aflate la acesta sau la o terta persoana,bunuri care urmeaza a fi valorificate silit daca in momentul in care creditorul a obtinut un titlu executor,debitorul nu-si executa de bunavoie obligatia.

O astfel de masura se aplica atunci cand obiectul cererii principale este plata unei sume de bani si e menita sa impiedice actele de instrainare a bunurilor mobile si imobile ale debitorului de rea credinta.

Cererea este de competenta instantei de la domiciliul debitorului si pentru infiintarea secherstrului asigurator trebuie indeplinita conditia ca recalamantul sau creditorul sa aiba o creanta constatata printr-un act scirs,iar aceasta creanta sa fie scadenta.Creditorul poate fi obligat la plata unei cautiuni.

Daca cranta nu e constatata printr-un inscris,creditorul va fi obligat la plata unei cautiuni reprezentand ½ -a parte din valoarea declarata.Daca creanta nu a ajuns la scadenta,creditorul poate solicita luarea masurii numai daca debirul a miscorat prin fapta sa garantia promisa ori daca exista pericolul ca debitorul sa fuga sau sa-si ascunda,risipeasca averea si dupa depunerea unei cautiuni fixata de instanta.

Instanta se va pronunta asupra cererii de urgenta,in camera de consiliu,fara citarea partilor, printr-o incheiere supusa recursului in5 zile de la cominicare.Daca este admisa cererea,ea va fi adusa la indeplinire de executorul judecatoresc care se va deplasa la domiciliul debitorului sau la locul unde se afla bunurile,le va inventaria si le va declara sechestrate,incheind un proces verbal de sechestru.

Bunurile vor fi indisponibilizate numai in masura acoperirii creantei.Ele vop fi lasate in custodia debitorulu sau a unei terte persoane dar exista si posibilitatea ridicarii bunurilor sau aplicarii de sigilii.

Masura aceasta,a sechestrului asiguratoir are caracter temporar,pana la definitivarea hotararii pronuntate in procesul principal.

Debitorul poate obtine ridicarea masurii sau daca debitorul isi executa de bunavoie obligatiile.Daca creditoprul obtine un titlu executoriu,iar debitorul nu-si executa de bunavoie obligatia,sechestrul asigurator devine sechestru executor si se poate trece la vanzarea silita a bunurilor sechestrate.

3.Poprirea asiguratorie

Consta in indisponibilizarea sumelor de bani pe care debitorul le are de primit de la un tert datornic al sau pentru ca ulterior,pe baza titlului executor obtinut sa se valideze poprirea ,tetul fiind obligat sa plateasca suma datorata creditorului.

Conditiile de instituire a popririi si procedura sunt identice ca la sechestrul asigurator.




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact