StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Competenta

COMPETENTA

Este aptitudinea recunoscuta de lege unei instante sau  unui organ cu activitate jurisdictionala de a solutiona un anumit litigiu.Activitatea de realizare a justitiei este facuta prin instantele judecatoresti,Curtea Su 858j95i prema de justitie,Curtea de Apel,Tribunale si Judecatorii

Rolul normelor de competenta este acela de delimitare a sferelor de activitate a diferitelor instnse judecatoresti.


Notiunea de competenta-generala

-jurisdictionala

Competenta se imparte astfel dupa modul in care ele se refera la organizarea din sisteme diferite de jurisdictie sau din acelasi sistem .

Normele de competenta jurisdictionala se impart in

-norme de competenta materiala

-norme de competenta teritoriala

Aceasta clasificare se refra la instantele de grad diferit sau de acelsi grad

Competenta teritoriala se imprte la randul ei in

-competenta de - drept comun

altenativa

exclusiva

exceptionala

Normele de competenta se mai impart in

-norme de competenta imperativa

-norme de competenta relativa



Aceasta clasificare se face dupa modul cum ele au un caracter imperativ sau dispozitiv

Art.125(1)-din Constitutie stabileste ca justitia se infaptuieste prin Curtea Suprema de Justitie si prin celelalte instante stabilite de lege.Exista o serie de litigii care potrivit legii sunt date in competenta de solutionare a altor organe de jurisdictie sau cu activitate jurisdictionala.

Delimitarea atributiilor instantelor judecatoresti de atributiile altor organe cu activitate jurisdictionala poarta denumirea de competenta generala.Ori de cate ori o lege speciala nu prevede competenta unui organ cu activitate jurisdictionala,litigiul va fi solutionat de instanta judecatoresca.Principiul liberului acces la justitie impune in toate cazurile posibilitatea sesizarii instantei judecatoresti.Hotararile pronuntate de acela organe sunt in mare parte supuse cenzurii instantelor judecatorsti.


Competenta materiala a instantelor judecatoresti

Delimiteaza sfera de activitate pe linie ierarhica intre instantele judecatoresti de grad diferit.Normele de competenta materila se regasesc in Legea 92 1992 de organizare judecatoreasca si in Codul de Procedura Civila,plus intr-o serie de legi speciale.

Normele de competenta materiala au un caracter imperativ astfel incat nici instanta nici partile nu pot deroga de la ele.Criteriul dupa care se determina competenta materiala a instantelor judecatoresti sunt in principal natura,obiectul sau valaorea litigiului.





Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact