StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » drept civil

Politia sedintei

Politia sedintei.


Completul de judecata este prezidat prin rotatie de unul dintre membrii acestuia (art. 55 al 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara), completele fiind stabilite la inceputul anului de catre colegiile de conducere, care trebuie sa urmareasca asigurarea continuitatii acestuia.

Potrivit art. 128 al 1 Cod procedura civila, presedintele deschide, suspenda si ridica sedinta. 535i88f

Presedintele completului este cel care, in baza art. 122 Cod procedura civila exercita politia sedintei, putand lua masuri pentru pastrarea ordinii si bunei cuviinte.

In exercitarea acestui drept :

a) daca nu mai este loc in sala de sedinta, presedintele poate inlatura pe cei ce ar veni mai tarziu sau pe cei ce depasesc numarul locurilor.

b)nimeni nu poate fi lasat sa intre cu arme in sala de sedinta, afara numai daca le poarta in vederea serviciului ce indeplineste in fata instantei.

c)acei care iau parte la sedinta sunt obligati sa aiba o purtare cuviincioasa. Acel ce vorbeste instantei trebuie sa stea in picioare. Presedintele poate incuviinta exceptii de la aceasta indatorire.

d)pot fi indepartati din sala minorii si persoanele care s-ar infatisa intr-o tinuta necuviincioasa.

Potrivit art. 123 Cod procedura civila daca printre cei daca daca printre cei indepartati din sala ar fi vreuna din parti, inainte de inchiderea dezbaterilor, aceasta va fi chemata in sala si, sub pedeapsa de nulitate, i se vor pune in vedere toate faptele esentiale petrecute in lipsa sa, precum si declaratiile celor ascultati. Instanta nu are aceasta obligatie daca partea indepartata din sala a fost asistata de un avocat care a ramas mai departe in sala.

e)presedintele poate chema la ordine orice persoana care tulbura mersul dezbaterilor. Daca aceasta chemare ramane fara rezultat, el poate obliga pe tulburator sa paraseasca sala si la nevoie va da ordin sa fie scos din sala.



f)daca in cursul sedintei se savarseste o fapta penala, se aplica dispozitiile din Codul de procedura penala., respectiv art. 299 Cod procedura penala, potrivit caruia presedintele constata savarsirea faptei prevazuta de legea penala si il identifica pe faptuitor. Procesul verbal intocmit se trimite procurorului. Instanta, daca este cazul poate dispune arestarea preventiva a invinuitului, iar presedintele emite un mandat de arestare a acestuia. Despre luarea acestei masuri se face mentiune in incheierea de sedinta. Cel invinuit este trimis de indata procurorului impreuna cu procesul-verbal si cu mandatul de arestare.

g)presedintele poate sa ordone indepartarea tuturor persoanelor din sala, daca altfel nu se poate pastra ordinea.

Conform art. 101 al 7 din Regulament, filmarea, fotografierea sau inregistrarea in incinta instantei sau in salile de sedinta se face numai cu acordul conducatorului Biroului de Informare si Relatii Publice, respectiv al presedintelui de complet, care poate stabili limitele in care sa se desfasoare aceste activitati. In vederea aducerii la cunostinta publicului, aceste prevederi se afiseaza in loc vizibil.


Referatul grefierului de sedinta

Apelul partilor si al celorlalti participanti la judecata se face, obligatoriu, la usa salii de sedinta, de un aprod sau, prin instalatia de amplificare, de grefierul de sedinta.

Dupa strigarea cauzei si apelul partilor, grefierul de sedinta face oral referatul cauzei, prezentand pe scurt obiectul pricinii si stadiul in care se afla judecata acesteia, comunica modul in care s-a indeplinit procedura de citare a persoanelor chemate la proces si daca s-au indeplinit celelalte masuri dispuse de instanta la termenele anterioare. (art. 101 al 9 si 10 din Regulament).




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact