StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Experienta este BAZA INOVATIEI
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » cercetarea de marketing » Analiza datelor de marketing

Teste bivariate

Testele bivariate sunt utilizate fie pentru area diferentelor dintre mediile a doua variabile, fie pentru masurarea corelatiei dintre doua variabile. Fiecare variabila va avea o medie proprie (notata cu p,, respectiv u2 in cazul variabilelor cantitative si tt, , respectiv n2 in cazul variabilelor nominale) si o abatere medie patratica proprie (a,, respectiv a2).


Testul arii mediilor
Pentru acest test exista doua variante, in functie de tipul esantioanelor de ancheta: independente sau perechi.
Doua esantioane sunt independente atunci cand modul de selectare a unitatilor dintr-un esantion nu este influentat in nici un fel de modul de selectare a unitatilor din celalalt esantion. Daca, dimpotriva, alegerea unitatilor dintr-un esantion este determinata de alegerea unitatilor din celalalt esantion, atunci esantioanele se numesc perechi sau dependente. Vom trata separat testul arii mediilor pentru fiecare caz.
Doua esantioane independente pot proveni fie din doua populatii diferite, fie din doua segmente ale aceleasi populatii, diferentiate dupa o caracteristica determinata (sexul, varsta, categoria socio-profesionala sau altele). Iata un exemplu din prima categorie.
O ancheta efectuata pe un esantion de 75 de familii din mediul urban a relevat un nivel mediu al cheltuielilor pentru cumpararea de sectiune de 325 000 de lei lunar, cu o abatere medie patratica de 120 000 de lei. O alta ancheta, pe un esantion de 50 de familii din mediul rural, a aratat ca aceste cheltuieli sunt de 158 000 de lei (in medie), cu o abatere de 145 000 de lei. Se poate trage concluzia ca mediul de viata are o influenta in aceasta privinta ? Cercetatorului i se impune un nivel de semnificatie de 5 %.
Variabilele in studiu sunt cheltuielile pentru carti in mediul urban si cheltuielile pentru carti in mediul rural. Cu ajutorul celor doua esantioane (de lum ns si n2), se estimeaza pentru fiecare variabila o medie (m, si, respectiv, m2) si o abatere medie patratica (st si, respectiv, s2).
Urmatorul exemplu ne va da posibilitatea prezentarii testului de are a mediilor pentru cazul esantioanelor perechi.
Un fabricant de conserve care isi distribuie produsele prin intermediul unui mare numar de magazine alimentare din Moldova doreste sa lanseze o campanie de promovare la locul de vanzare, in scopul revigorarii vanzarilor la unele dintre produsele sale. Pentru a evalua rezultatele campaniei, el formeaza un esantion aleatoriu de 9 magazine si inregistreaza lumul vanzarilor pe o perioada de o luna, atat inainte cat si dupa startul acesteia. Rezultatele se gasesc in tabelul de mai jos.
el 14.2. Valoarea vanzarilor pe esantion inainte si dupa campania publicitara

Magazinul - Vanzari inaintea campaniei (mii lei)- Vanzari dupa campanie(mii lei) Diferente (d) (3)-(2)
1 3. 4 .
Ml M2 M3 M4 M5 M6 M7 M8 M9 12 000 7 000 5 000 20 000 10 000 6 000 4 000 2 000 9 000 14 000 6 500 5 500 22 500 10 200 5 500 5 200 2 100 9 500 2 000 -500 500 2 500 200 -500 1 200 100 500
Medii m1=8 333 m 2=9 000 667


Poate afirma producatorul, cu un nivel de incredere de 95%, ca promovarea la locul vanzarii a fost un succes ?Intrucat este rba de un test unilateral dreapta, m calcula diferentele d in mod corespunzator: vanzarile de dupa campanie minus vanzarile de dinainte de campanie (daca testul ar fi fost la stanga, am fi calculat diferentele invers). Aceste diferente sunt repartizate dupa o distributie Student cu n - 1 grade de libertate, n fiind lumul esantionului.

Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact