StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Castiga timp, fa bani - si creste spre succes
drept DREPT

Dreptul reprezintă un ansamblu de reguli de comportare în relațiile sociale, al căror principal caracter este obligativitatea - la nevoie impusă - pentru toți membrii societății organizate. Aceasta categorie conţine articole şi resurse juridice de interes, referate, legislaţie, răspunsuri juridice, teste de Drept.

StiuCum Home » DREPT » criminologie

Situatia preinfractionala

SITUATIA  PREINFRACTIONALA


Situatia preinfractionala este constituita dintr-un ansamblu de circumstante exterioare personalitatii delincventului, circumstante care preced actul infractional. Exista doua elemente cheie ale situatiei preinfractionale si anume evenimentul c 555i81f are determina aparitia ideii infractionale in mintea delincventului si circumstantele in care actul antisocial este pregatit si executat.

Trebuie sa mentionam ca intre elementele situatiei preinfractionale victima ocupa un rol important in comiterea infractiunii.



MECANISMUL TRECERII LA ACT


Trecerea la savarsirea actului antisocial este situatia care diferentiaza infractorii de non infractori. Aceasta trecere reprezinta de fapt impactul dintre personalitatea individului si situatia concreta de viata in care este adus. Situatia de viata creeaza premise mai mult sau mai putin favorabile savarsirii infractiunii.


In momentul in care sunt intrunite aceste conditii individul este pus  in ipostaza de a opta intre mai multe variante de comportament. In ipoteza in care situatia concreta de viata este favorabila savarsirii actului ilicit procesul de deliberare depinde numai de gradul de intensitate al orientarii antisociale a personalitatii.


Evident nu trebuie sa neglijam si aspectul infractiunilor savarsite din culpa spontan ori cu praeterintentie; evident acestea fac parte din exceptii dar constituie tot o expresie a unor personalitati orientate antisocial si caracterizate printr-un anumit grad de impulsivitate, agresivitate, neglijenta fata de valorile sociale care sunt ocrotite de legea penala.




Curt Bartol a facut urmatorul comentariu despre sociologii si psihologii care incercau sa identifice cauzele caracterului criminal: "Sociologii au cautat deseori solutii la situatii strict sociale, presupunand ca factorii sociali exercita o influenta covarsitoare asupra individului. De multe ori criminologii sociologi au tratat individual ca pe un el sau ea care avea capul gol si erau zvarliti intr-o parte sau alta de persoane sau evenimente. Pe de alta parte psihologii au cautat in general variabile evasive ale personalitatii, pentru a ignora variabilele situationale.Ce este mai important in activitatea de cercetare criminological - persoana sau sitautia? Raspunsul nu ne preocupa in mod crucial. De ce? Pentru ca depinde de persoana si de situatie. In anumite cazuri, personalitatea este detrimental major care face ca o persoana sa se implice sau nu intr-o activitate criminala, in timp ce in alte cazuri situatia ar putea exercita o influenta mai puternica. Ar trebui sa ne mutam focalizarea de la examinarea unei persoane independenta de situatie sau marginita de aceasta si sa analizam in loc interactiunile specifice dintre situatie, cunostintele persoanei si modelele de comportament"




Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact