StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


DEVII LIDER de succes in fiecare zi
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » principiile marketingului » Marketing si consumerism

Cauzele consumerismului

Acestea pot fi clasate conform caracterelor aparente ale acestora dar si in functie de factori mai generali subiacenti.
Cauzele aparente sint multiple si pot fi grupate conform variabilelor marketingului-mix. Lendrevie, Lindon si Laufer arata ca pentru produs, se poate reprosa marketingului falsele inovatii, o calitate si o durabilitate a produselor care lasa de dorit, o anumita slabire a calitatii serviciilor dupa vinzare, o insecuritate in folosirea produselor, informatii incomplete asupra compozitiei produselor, forme si varietati inselatoare de conditionari ale produselor. Aceste cauze care au la origine practici rele sint importante caci ele sint susceptibile sa cristalizeze o nemultumire ce provine din cauze subiacente.
Acestea au origini foarte diverse. Ele tind sa atribuie intreprinderii si produselor sale, cauze ale anumitor probleme economice si sociale. Ele determina astfel miscarile de aparare ale consumatorilor si doresc sa influenteze activitatea intreprinderii. Tot astfel de cauze ridica si problema informarii consumatorului. Consumatorul are o neie crescuta de informatie datorata ridicarii nivelului sau de educatie. Paradoxal, informatia asupra produselor este din ce in ce mai abundenta pe motivul numarului produselor existente, dar consumatorul are o capacitate de tratare a acesteia si un timp disponibil limitat.
Performanta produselor se afla la originea unei insatisfactii datorate nivelului crescut al aspiratiilor consumatorului. Introducerea frecventa de noi produse a obisnuit consumatorul cu o ameliorare constanta a performantelor acestora. Ori, aceasta ameliorare antreneaza de asemenea o crestere a complexitatii produselor, aceasta sporind posibilitatile functionarilor defectuoase
Elutia practicilor comerciale este de asemenea o sursa de insatisfactie, intr-adevar, dezltarea autoservirii (seif service) in domeniul distributiei, diminuarea numarului de vinzatori sau de angajati, interventia calculatorului ca intermediar intre client si intreprindere s-au tradus la consumator prin perceptia unei dezumanizari si printr-o absenta a responsabilitatii pe care are trebui s-o aiba intreprinderea.
In societatile de consum ca cele din lumea occidentala, in ciuda unei cresteri a veniturilor, consumatorii nu pot cumpara toate serviciile si produsele care corespund aspiratiilor acestora. Rezulta de aici un sentiment de frustrare care se repercuteaza asupra intreprinderii.
Apropierea pietei de catre intreprinderi este adesea rau inteleasa de catre miscarile de aparare a consumatorilor. Acestia tind sa privilegieze in analiza lor facuta concurentei factorul pret in timp ce intreprinderea este mult mai sensibila in diferentierea produselor luind in considerare alte criterii. La fel, definirea neilor consumatorilor este mult prea larga pentru intreprindere decit pentru miscarile de aparare a consumatorilor. Acestea tind sa puna intr-o lumina farabila neile primare si/sau rationale.

Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact