StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


DEVII LIDER de succes in fiecare zi
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » principiile marketingului » Promovarea produselor:publicitatea, promovarea vanzarilor si relatiile publice

Publicitatea

Vom defini publicitatea ca fiind orice forma platita de prezentare si promore impersonala a ideilor, bunurilor sau serviciilor prin mijloacele de informare in masa (ziare, reviste, programe de radio si TV) de catre un sponsor bine precizat. Multe organizatii folosesc publicitatea pentru a transmite unui anumit public mesaje referitoare la ele insele, la produsele si serviciile lor sau la modul lor de comportament, cu scopul de a determina un raspuns din partea acestuia. Raspunsul poate fi de natura perceptuala: de exemplu, consumatorul isi formeaza anumite pareri in legatura cu un produs sau o marca, ori acestea pot fi schimbate de catre o reclama. El poate fi de natura comportamentala: de exemplu, consumatorul cumpara produsul sau sporeste cantitatea cumparata. La publicitate nu apeleaza numai firme, ci si organizatii cu scop nelucrativ si institutii sociale, cum ar fi institutiile filantropice, muzeele si organizatiile religioase care-si promoveaza cauza in randul unui public divers. Publicitatea este o buna metoda de a informa si a convinge, cu scopul de a crea preferinta pentru pasta de dinti Colgate sau de a-i moti pe consumatorii dintr-o tara in curs de dezvoltare sa bea lapte ori sa practice controlul nasterilor.
Tarile Uniunii Europene cheltuiesc anual cu publicitatea aproximativ 45,4 miliarde ecu. Pe masura ce recesiunea se apropie de sfarsit si economiile nationale se reinvioreaza, pentru sfarsitul anilor '90 se prognozeaza o crestere a cheltuielilor cu publicitatea in majoritatea tarilor UE. Sponsorii, adica cei care sustin financiar actiunile de publicitate, raman precauti in privinta utilizarii optime a bugetului de publicitate, in asa fel incat sa poata fi atinse obiectivele de comunicare propuse.2
Organizatiile se ocupa de publicitate in diverse moduri. In cadrul firmelor mici si mijlocii de acestea se poate ocupa cine din timentul comercial sau de marketing. In marile companii pot exista timente specializate, care sa aiba drept atributii silirea bugetului publicitar, colaborarea cu agentii de profil si derularea de actiuni de publicitate prin posta, expozitii cu nzare si alte forme de publicitate de care nu se ocupa agentiile respective. Majoritatea firmelor, fie ele mici sau mari, inclina sa apeleze la agentii specializate pentru ca acestea ofera cate antaje:
■ Au specialisti care pot desfasura activitati specifice (de exemplu cercetare, munca de creatie) in conditii mai bune decat personalul firmei.
■ Vin cu un punct de vedere obiectiv in privinta rezolrii problemelor unei firme, dar si cu ani de experienta castigata din colaborarea cu diversi clienti ce s-au aflat in situatii diferite.
■ Au o putere de cumparare a spatiului de publicitate mai mare decat cea a unei firme. De asemenea, ele beneficiaza de un rabat, ceea ce face ca si cheltuielile firmei sa fie mai mici.
■ Clientul poate renunta oricand la serviciile agentiei sale. Se poate argumenta ca o agentie depune toate eforturile pentru a face o treaba buna si a-l determina pe client sa mai apeleze la ea.Incredintarea functiei publicitatii unei agentii specializate are insa si cate dezantaje: pierderea controlului total asupra activitatii respective, reducerea flexibilitatii publicitatii, aparitia unor conflicte in momentul in care agentia isi impune metodele de lucru si incapacitatea clientului de a exercita un control sau o coordonare mai mare asupra publicitatii, in ciuda potentialelor probleme, majoritatea firmelor considera ca utilizarea serviciilor agentiilor specializate le antajeaza.


Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact