StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Arta de a lua DECIZIA CORECTA
economie ECONOMIE

Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiinta sociala.

StiuCum Home » economie » economie politica » Relatia reciproca dintre politica si economie

Necesitatea partidelor

Partidele sunt necesare pentru a asigura functionarea mecanismului de conducere (gurnare) democratica a societatii. intotdeauna dusmanii demoAŽcratiei au criticat si au respins existenta pluripartitismului in viata moderna a statelor. Pentru a-si intari argumentatia in fata unei populatii neinitiate in mecanismele democratiei si pe un fond general de coruptie, de saracie, de lipsa de organizare sociala si in conditiile unei societati sfasiate de contraAŽdictii, miscarile extremiste - comuniste, fasciste, neofasciste etc. -, in dorinta de a ajunge la putere prin inlaturarea adrsarilor, incep prin a caracteriza sistemul pluralist si partidele care il compun ca pe un sistem inutil, cu excrescente parazitare pe corpul social al tarii.In realitate, experienta de mai multe secole a popoarelor si tarilor moAŽderne demonstreaza, pe de o parte, ca toate dictaturile reprezinta devieri de la cursul normal al vietii sociale si provoaca multe pierderi, suferinte si catastrofe sociale. Pe de alta parte, aceeasi experienta seculara arata ca socieAŽtatile moderne sunt nevoite sa recurga la un sistem de organizare democratic prin care sa fie posibil ca insasi populatia sa fie pusa in situatia de a delega reprezentantii sai pe care ii alege si ii insteste cu puterea de a face legi sau de a hotari normele sau regulile dupa care sa se desfasoare viata sociala si de a aplica legile1.
Daca hotararile in problemele de interes public ar putea fi luate in mod direct chiar de catre cetatenii insisi, ar fi ideal. Practic insa acest lucru este imposibil. De aceea, se recurge la metoda alegerii persoanelor care sa repreAŽzinte toate paturile populatiei in luarea si in aplicarea deciziilor, ele - persoaAŽnele alese - capatand imputerniciri in acest sens. Metoda reprezentarii impuAŽne insa conditia ca selectarea sa se faca in cunostinta de cauza, adica, alegaAŽtorii sa-si cunoasca reprezentantii sub latura morala, comportamentala, a competentei si convingerilor politice, asa incat acestia sa impartaseasca puncAŽtele de dere ale celor care i-au propus si ales, tinand seama ca societatea nu este omogena ci compusa din diferite grupuri si straturi cu interese specifice, pe langa cele cu caracter general.


Partidele politice sunt tocmai organizatiile care, pe de o parte, definesc problemele societatii prin dezbateri publice si le gasesc rezolvarea, iar pe de alta parte, gasesc si propun electoratului pe acei reprezentanti care sa le poarte interesele in elaborarea unor legi, in aplicarea acestora si totodata sa le garanteze seriozitatea si consecnta sustinerii unor principii politice si rezolvarea practica a problemelor. Fara organizarea partidelor, practic, nu ar fi posibila aplicarea mecanismelor de conducere democratica a unui stat intrucat nu s-ar formula proiecte sau programe alternati de gurnare care sa fie aduse la cunostinta populatiei prin discutii publice, nu s-ar puAŽtea crea si pregati echipele de conducere alternati, nu s-ar putea maniAŽfesta in mod real competitia alegerii reprezentantilor selectati dupa criteAŽriile oficializate ale partidelor aflate in competitie, alegerile s-ar face la inAŽtamplare intrucat ar fi imposibil ca votantii sa poata selecta singuri un numar atat de mare de reprezentanti fara a le cunoaste nici orientarea politica si nici competenta.
Prin discutiile contradictorii si criticile reciproce dintre partidul de gurAŽnamant si cele din opozitie, ca si prin proanda electorala se pot pune in lumina problemele economice si sociale ale tarii'.
In acelasi timp, aplicarea reformelor economice se inscrie intr-un proces politic complex in care partidele politice joaca rolul central. Reformatorii, reprezentand persoane sau grupuri de persoane, care pentru a-si materiaAŽliza ideile, au nevoie de sustinerea populara, de votul majoritatii; doar atunci ei reusesc sa-si vada proiectele aplicate. Pentru aceasta ei au nevoie de un cadru organizatoric adecvat pentru a dezbate problemele in public, pentru a convinge opinia publica si, pe aceasta cale, obtinerea sprijinului populatiei la urnele de vot si, ca finalitate, sprijinul majoritatii parlamentare si a gurnului1.


Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact