StiuCum - home - informatii financiare, management economic - ghid finanaciar, contabilitatea firmei
Solutii la indemana pentru succesul afacerii tale - Iti merge bine compania?
 
Management strategic - managementul carierei Solutii de marketing Oferte economice, piata economica Piete financiare - teorii financiare Drept si legislatie Contabilitate PFA , de gestiune Glosar de termeni economici, financiari, juridici


Solutii reale pentru planuri de succes
marketing MARKETING

Marketingul reprezinta "stiinta si arta de a convinge clientii sa cumpere" Philip Kotler definea marketingul ca "un proces social si managerial prin care indivizi sau grupuri de indivizi obtin ceea ce le este necesar si doresc prin crearea, oferirea si schimbul de produse si servicii avand o anumita valoare". Simplist, marketingul reprezinta "arta si stiinta de a vinde".

StiuCum Home » marketing » marketing international » Determinarea preturilor pe pietele internationale

Pietele gri

Una dintre cele mai complicate probleme cu care se confrunta firmele internationale este fenomenul diferentelor de preturi intre tari. Cand diferentele se maresc, cumparatorii individuali sau intreprinzatorii independenti intervin si cumpara produse din tarile cu preturi scazute, pentru a profita de diferentele de preturi. Acest comportament de arbitraj creeaza ceea ce expertii denumesc piata gri" sau importuri paralele" (denumite astfel intrucat ele au loc in afara canalelor normale de comert controlate de distribuitori sau filialele de vanzari). Diferentele de preturi pot aa loc ca urmare a strategiei de pret a firmei, variatiilor marjei sau fluctuatiilor monedei.
Problema esentiala a pietei gri o constituie pierderea motivatiei distribuitorilor silizati de a vinde produse, intrucat ei isi vad diminuate marjele de comerciantii pietei negre. Acestia sunt interesati in primul rand de vanzari rapide si realizarea de profituri pe termen scurt. in timp, producatorul poate pierde pietele, deoarece comerciantii la gri concureaza numai pe baza de preturi si vor alunga clientii ce cauta servicii postvanzari si alte forme de sprijin. Acest fapt este important in special pentru produsele industriale. Pe de alta parte, pietele gri furnizeaza un debuseu pentru productia in exces si permit unei firme introducerea cu adevarat a economiei de scara prin cresterea deliberata a productiei, din care o parte va lua calea pietei negre. Si, acolo unde ciclul de viata al produsului este scurt, pietele negre permit firmei sa castige o parte de piata si sa nu aiba stocuri inchite.
Piata gri se dezvolta si din cauza nesustinerii diferentierii preturilor intre doua piete. De aceea, firmele trebuie sa examineze politicile lor de preturi pe dirse piete si sa incerce sa mentina o diferenta de preturi adecvata.
Stoparea pietei gri este dificil de realizat. A interzice distribuitorilor si angrosistilor din tarile cu preturi scazute sa-si exporte produsele este o masura eficienta numai cand ea poate fi aplicata.
Probleme de discutat
1. Care sunt grupele de factori ce influenteaza determinarea preturilor internationale?
2. Ce obiecti se urmaresc in determinarea preturilor internationale?


3. Care sunt metodele de determinare a preturilor?
4. Ce este escaladarea preturilor internationale?
5. Ce sunt preturile de transfer si cum pot fi ele folosite?
6. Care sunt cotatiile preturilor la export ?


7. Ce sunt importurile paralele ?
8. Ce este comertul in contrapartida si de cate feluri poate fi el?
9. Ce este dumpingul ? Dar leasingul ?

Politica de confidentialitate



Copyright © 2010- 2024 : Stiucum - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact